Sunday, October 30, 2022

دیدار نمایندگان نهضت آزادی ایران با جمعی از اعضای مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم

 

بسمه تعالی

دیدار نمایندگان نهضت آزادی ایران با جمعی از اعضای مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم

روز پنجشنبه مورخ 5 آبان 1401 هیاتی از سوی نهضت آزادی ایران با جمعی از اعضای مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم دیدار داشتند و ضمن تحلیل شرایط روز و ارزیابی جهات گوناگون اعتراضات مردم در هفته‌های اخیر، به گفت وگو و تبادل نظر پرداختند و در ارتباط با ضرورت دستیابی به راه‌حل‌های واقع‌بینانه پیرامون عبور از بحران‌های جاری کشور، پیشنهادات و توصیه‌هایی مطرح شد.

 ابراز نگرانی در خصوص بازتولید خشونت گسترده و پیامدهای هرگونه برخورد غیرعقلانی و هیجانی از سوی نیروهای انتظامی و امنیتی در قبال اعتراضات فراگیر مردمی، از جمله نکاتی بود که در این دیدار مطرح شد و ضمن توجه به ظرفیت‌های درون‌زا و سازوکارهای تدریجی، مسالمت‌آمیز و قانونی و با یادآوری مسئولیت و نقش اصلی حاکمیت در زمینه خشونت‌های جاری، نسبت به ضرورت مهار خشونت و پرهیز از سرکوب و واکنش‌های فرافکنانه هشدار داده شد.

روابط عمومی

نهضت آزادی ایران

8 آبان 1401

 

Wednesday, October 26, 2022

پیام تسلیت نهضت آزادی ایران درپی درگذشت دکتر حسن فرید اعلم

 

پیام تسلیت نهضت آزادی ایران درپی درگذشت دکتر حسن فرید اعلم


هو الباقی

شادروان دکتر حسن فرید اعلم، استاد برجسته دانشگاه صنعتی امیر کبیر (پلی‌تکنیک سابق) و رئیس آن در زمان دولت موقت انقلاب اسلامی، در پی یک دوره بیماری فرساینده در شامگاه دوشنبه یکم آبان دعوت حق را لبیک گفت و راهی دیار جاودان شد.

او در سال ۱۳۴۱ از دانشکده مهندسی مکانیک پلی تکنیک تهران فارغ‌التحصیل شد و به کار تدریس پرداخت؛ چند سال بعد، گواهینامه دکترای ریخته‌گری را از دانشگاه برمینگهام انگلستان دریافت کرد. وی از نخستین اعضا و در دوره‌هایی رئیس هیات مدیره جامعه دانش‌آموختگان پلی تکنیک تهران و دانشگاه امیر کبیر بود.

افزون بر خدمات ارزنده دانشگاهی، دکتر فرید اعلم در فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی نیز دست داشت. از جمله؛ او پس از پیروزی انقلاب رسما به نهضت آزادی ایران پیوست و تا پیش از ابتلا به بیماری، در ایجاد و حفظ ارتباط نهضت آزادی با دانشگاهیان نقش داشت. همچنین، او از اعضای علاقه‌مند و پیگیر انجمن اسلامی مهندسین (تاسیس ۱۳۳۶) بود.

نهضت آزادی ایران درگذشت این انسان فرهیخته را به خانواده گرامی او، جامعه علمی و مهندسی ایران و شاگردان، یاران و همفکرانش تسلیت می گوید و آمرزش و رحمت خداوند کریم را برایش آرزو می‌کند‌.
پیکر آن روانشاد در ساعت ۱۰ روز پنجشنبه، پنجم آبان از سالن عروجیان آرامگاه بهشت زهرا بدرقه و مجلس یادبودش از ساعت ۱۶ تا ۱۷:۳۰ شنبه ۷ آبان در مسجدالرضا (میدان نیلوفر) برگزار خواهد شد.



نهضت آزادی ایران

۳ آبان ۱۴۰۱

نامه نهضت آزادی ایران به جناب مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی،

 

بسمه تعالی

جناب مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی،

خانواده‌های داغدار جانباختگان مظلوم در واقعه نماز جمعه زاهدان و مردم شریف و ستم‌دیده استان سیستان و بلوچستان،

با سلام و احترام،

در این روزهای پر التهاب میهن عزیرمان ایران، ضایعه جان‌گداز و فاجعه‌بار به خاک و خون کشیده شدن حدود ۹۰ نفر از هموطنان عزیز و نمازگزاران شهر زاهدان که شامل کودکان و زنان و مردان بودند، قلوب همه ایرانیان بلکه وجدان بشریت را جریحه‌دار کرده است. همان طور که جنابعالی در سخنرانی اخیر خودتان یادآور شده‌اید؛ آن همه ظلم و مصیبت، جز با شناسایی و محاکمه آمران و عاملان فاجعه التیام نمی‌یابد و مسئولان و مقامات ارشد نظام جمهوری اسلامی ایران، باید مسئولیت این رخداد غم‌انگیز را پذیرا باشند و از هرگونه فرافکنی و مسئولیت‌گریزی پرهیز کنند.

«سیستان و بلوچستان» فراتر از محدوده‌ی سرزمینی و بلکه تکه‌ای تفکیک‌ناپذیر از تاریخ چند هزارساله این میهن و مقوم مردم شریف، ستم‌کشیده، نجیب و شجاعی است که در طول قرن‌ها از دوران باستان تا عصر حاضر، همواره مدافع این مرز و بوم بوده و در قبال هرگونه تجاوز و تعدی و تهدیدی، بی‌تفاوت نمانده و از فداکاری و یاری‌رسانی به ملت و تمامیت ارضی ایران دریغ نکرده است. با وجود استعداد طبیعی، موقعیت اقتصادی و صنعتی و تجاری و بالاتر از همه، ظرفیت فرهنگی، انسانی و اخلاقی‌ای که در این گوشه از خاک ایران وجود دارد، باید اذعان داشت که چه در دوران پهلوی و چه در طول چهار دهه اخیر، مردم شریف این استان پهناور، سهمی جز اندوه و مصیبت و تبعیض و محرومیت و توسعه‌نایافتگی از سوی مراجع قدرت رسمی و مراکز تصمیم‌سازی‌های سیاسی و اقتصادی دریافت نکرده‌اند.  

نهضت آزادی ایران ضمن تسلیت به مناسبت این مصیبت و اندوه بزرگ و جانکاه به جنابعالی، همه برادران و خواهران بزرگوار استان و همه ملت ایران و اعتراض به اجحافی که در طول سالیان بر این استان «ثروتمند و البته فقیرنگه‌داشته شده» روا شده است و با قدردانی از خویشتن‌داری، صبوری و استقامت آن مردم برحقوق اساسی و کرامت انسانی، یادآوری می‌کند که خشونت، پاسخی خردمندانه به خشونت نیست و حاصلی جز بازتولید، فراگیری و شیوع گسترده این پدیده شوم و مخرب ندارد. از این رو، خشونت را به هر شکلی و از جانب هر فرد، گروه و جناحی که ارتکاب یابد، به شدت محکوم می‌کند؛ به ویژه اعمال خشونت از جانب نیروها و سازمان‌های رسمی که وظیفه دارند حامی حقوق و امنیت شهروندان و نه موجب برادرکشی و دهشت‌افکنی باشند.

نهضت آزادی ایران اعلام می‌دارد که دشمنان راستین و قسم‌خورده ایران عزیز در داخل و خارج از کشور، در راستای سنتی استکباری و استعماری و ظالمانه به مثابه آیه شریفه «إِنَّ فِرْعَوْنَ عَلَا فِي الْأَرْضِ وَجَعَلَ أَهْلَهَا شِيَعًا يَسْتَضْعِفُ طَائِفَةً مِّنْهُمْ. قصص، آیه 4» خواهان ملتی متفرق و نامتحد و واگرا هستند، ولی ایرانیان آگاه و درس‌آموخته از تجربه تاریخی این سرزمین، اعم از بلوچ و کرد و لر و فارس و آذری و غیره، طی هفته‌های پر فراز و نشیب اخیر و  پس از جان باختن مظلومانه دختر کرد مهسا امینی نشان دادند که جملگی اعضای یک پیکرند و این حقیقت را بارها در شعار: « از زاهدان تا تهران، جانم فدای ایران» و حمایت اقوام از امنیت و حقوق اساسی یکدیگر، با جان و دل فریاد زدند و نشان دادند که مطالبات قومی و سرزمینی در ترازی مدنی، اخلاقی و ملی ارتقا یافته است.

نهضت آزادی ایران یادآوری می‌کند که تمامی بحران‌های جاری کشور در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و حتی زیست‌محیطی، افزون بر علل سیاسی و تداوم استبداد سیاسی در طول قرون، ریشه در رشد و شیوع خرافات مذهبی و نگرشی تمامیت‌خواهانه، متحجرانه، خودحق‌پندارانه و بنیادگرایانه از اسلام دارد که با مفاهیم و ضرورت‌های عصر جدید یعنی آزادی، عدالت، صلح، حقوق بشر و توسعه همه‌جانبه و پایدار هم‌خوانی ندارد و بر رویکردی عقلانی و برداشتی رحمانی از آموزه‌های قرآنی و اسلامی استوار نیست و در این میان، تفاوتی میان گفتمان و عملکرد حاکمیت و برخی معارضان آن که نافی کرامت انسانی، حقوق زنان و آزادی‌های اساسی هستند، دیده نمی‌شود. از این رو، ضروری است نشست‌ها و هم‌اندیشی‌ها و گفت گوهایی سازنده با تمامی اقوام ایرانی به ویژه مردم شریف استان سیستان و بلوچستان برگزاری شود تا در مسیر اصلاح ساختار فرهنگ استبدادزده و تقویت نهادهای مدنی و دستیابی به راه‌حل‌هایی قرار گیرد که می‌توانند امروزه کارساز و متضمن تحقق حقوق اساسی و حاکمیت ملت باشند. امیدواریم به لطف و رحمت خداوندی و به همت همه ایرانیان از همه اقوام و مذاهب و طبقات، این غم‌ها و ستم‌های نابه‌جا پایان پذیرند و همه شهروندان در ایران ِفردا، آزادانه زندگی، کار و عبادت کنند.


                نهضت آزادی ایران

4 آبان 1401

 

Saturday, October 22, 2022

پیام دبیرکل نهضت آزادی ایران به ایرانیان مقیم خارج از کشور

 

پیام دبیرکل نهضت آزادی ایران به ایرانیان مقیم خارج از کشور

به نام خداوند جان و خرد

هموطنان شریف و آگاه خارج از کشور،

با سلام و درود و آرزوی بهروزی وطن و روزگاری سرشار از امید و آزادی و برابری و صلح برای ملت شریف ایران،

کشورمان ایران روزهای سختی را می‌گذراند و در شرایط دشوار و پیچیده‌ای قرار دارد که از یک سو، انباشت بحران‌ها و مطالبات پاسخ‌داده نشده در طول چهار دهه گذشته در عرصه‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و زیست‌محیطی به اعتراضات فراگیر مردم منجر شده است و از سوی دیگر، ناکارآمدی مدیریت کلان کشور و کاستی‌های بنیادین در ساختار نظام سیاسی و اقتصادی ایران، راه را بر هرگونه پاسخ‌گویی مدبرانه مسدود کرده و در نهایت، تشدید فضای امنیتی و تصمیم‌سازی‌های نابخردانه در راستای دیدگاه اسلام فقاهتی حاکم را در پی داشته  است.

لازم به یادآوری است که جنبش اجتماعی ایران پس از انقلاب مشروطه و در پی چند دهه تلاش‌های مستمر نهایتا در بهمن 1357 با مشارکت همه ملت ایران و رهبری آقای خمینی با تاکید بر مطالبات تاریخی ملت ایران منجر به سقوط نظام استبداد سلطنتی دو هزار و پانصد ساله و پیروزی انقلاب اسلامی ایران گردید و گام اول عبور از عامل توسعه نایافتگی برداشته شد. اما با حاکمیت روحانیت و استبداد دینی از همان نخستین ماه‌ها با گنجاندن اصل ولایت فقیه در قانون اساسی، به‌ویژه پس از وقایع خون‌بار خرداد شصت، نظام سیاسی برخاسته از انقلاب، از مسیر مطالبات تاریخی و آرمان‌های اساسی ملت ایران یعنی آزادی، حاکمیت ملت، استقلال، عدالت اجتماعی و توسعه پایدار منحرف شد و به تجمیع قدرت در نهادهای غیرانتخابی انجامید که پیامد آن، طرد شایستگان، نفی مبانی جمهوریت و تمرکز بر تمامیت‌خواهی و انحصارطلبی بود.

پیشگامان نهضت آزادی ایران، به ویژه زنده یاد مهندس بازرگان، با آگاهی از پیامدهای تاریخی حاکمیت روحانیت، ضمن حمایت از آرمان های انقلاب اسلامی و همکاری برای تسهیل دوران گذار، خط مشی مبارزه قانونی، علنی و مسالمت آمیز را با واقع بینی انتخاب کردند تا زمینه های فرهنگی و اجتماعی آگاهی بخشی جامعه متاثر از دیدگاه اسلام سنتی که ریشه هزار ساله دارد فراهم شود و فرایند گذار به دموکراسی و عبور از عامل دوم توسعه نایافتگی جامعه ایران یعنی «استبداد دینی» با  حداقل هزینه پیموده شود. مواضع نهضت آزادی ایران در چهار دهه گذشته، به ویژه در حدود 200 اثر مهندس بازرگان در 16 سال پس از انقلاب، به وضوح این فرایند آگاهی بخشی و آثار اجتماعی آن ها را در رخدادهای این دوران نشان می‌دهند.

حاصل مجموعه تلاش‌های آگاهی بخش همه نیروهای اجتماعی و هزینه های بسیار سنگینی که در این دوران پرداخت شده، در شرایط کنونی جامعه و جنبش اجتماعی ایران متبلور شده است که امروز همه شاهد آن هستیم. از جمله جان باختن مظلومانه زنده ‌یاد مهسا امینی دختر کرد ایرانی است که زمینه اعتراضات گسترده و کشته شدن تاسف بار و بازداشت جمع زیادی از هموطنان عزیز، به ویژه زنان و جوانان معترض، و برجسته شدن مطالباتی با عنوان «زن _ زندگی _آزادی» را در پی داشته است. در اینجا، لازم می دانم که مراتب تسلیت و همدردی خود ویاران نهضت آزادی ایران را  به خانواده های داغدیده آنان و ملت ایران ابراز کنم.

همچنین، مایلم که توصیه های مشفقانه و نکات ضروری را  به اختصار با توجه به تجربیات گذشته خود به ایرانیان شریف و فرهیخته خارج از کشور مطرح کنم، به امید آن که مفید بوده و مورد توجه قرار گیرند:

1-     تجربه نشان داده است که نقش موثر ایرانیان خارج از کشور انتقال پیام جنبش اجتماعی به افکار عمومی جهان  و تقویت روند آگاهی بخشی است که در این زمینه خدمات ارزشمندی داشته‌اند. همچنین، تجربه تاریخی و منافع ملی ضرورت «درون‌زا» بودن جنبش اجتماعی را مورد تاکید قرار می‌دهد. از این‌رو، از شخصیت‌ها، احزاب و جریانات سیاسی خارج از کشور درخواست دارم که ضمن هم‌صدایی با ملت ایران و حمایت از مطالبات تاریخی ایرانیان، مانع از ترویج خشونت‌طلبی جریانات و رسانه‌هایی شوند که تعهدی به منافع ملی ایران ندارند و به هر مناسبتی مانع از بهبود روابط ایران و جهان شده و از سیاست تحریم های ظالمانه حمایت می‌کنند.

2-    ما باید بپذیریم که جامعه ایران به لحاظ فرهنگی جامعه متکثری است. لذا ضرورت دارد که جنبش اجتماعی ایران  بر مطالبات مشترک ملی که «آزادی و حاکمیت ملت» است تمرکز داشته باشد. اصل 56 قانون اساسی موجود تضمین کننده کامل این مطلبات است. پس از تحقق آزادی و برگزاری انتخابات آزاد و تشکیل احزاب سیاسی مستقل، همه تابع رای اکثریت ملت ایران خواهند بود.

3-    راهبرد پیش‌رو اصلاحات جامعه محور شامل توانمند سازی جامعه، تقویت و توسعه نهادهای مدنی و احزاب سیاسی مستقل است. خوشبختانه، به رغم محدودیت های جاری، پیامد فرایند آگاهی بخشی صورت گرفته در چهار دهه گذشته گواه این واقعیت است که امروز شاهد بروز توانمندی جامعه در ترازی هستیم که به تعبیر برخی از جامعه شناسان به اندازه چند قرن در دوران قرون وسطی بوده است.

4-    راهکار پیش‌رو اصلاحات ساختاری در قانون اساسی  و حذف  اصول مربوط به ولایت فقیه از طریق بازگشت به پیش نویس قانون اساسی مصوب شورای انقلاب است. به لحاظ نظری، این تغییر بنیادین از طریق بازگشت به آموزه های قرآنی که ضرورت «جدایی نهاد دین از حکومت» را مورد تاکید قرار می دهد، تحول درون حوزوی (پارادایم شیفت) که مورد تایید اکثریت عالمان و مراجع دینی است و نیز، با بهره‌گیری از دستاوردهای معاصر علوم انسانی، امکان پذیر است.

5-    بدیهی است که فرایند و روند گذار از «استبداد دینی»، که پیچیده تر از «استبداد سلطنتی» است، طولانی‌تر خواهد بود. لذا جنبش اجتماعی ایران با تاکید بر راهبرد مبارزه قانونی، مسالمت آمیز و پرهیز از خشونت می‌تواند طی شدن گام دوم را با حداقل هزینه و  در راستای منافع ملی  تسهیل کند. اشاره به بخشی از آخرین مصاحبه  تلویزیونی مهندس بازرگان در 15/8/58 برای همگان، به ویژه نسل جوان مظلوم امروز جامعه، برای نشان دادن این فرایند آموزنده است: «هیچ راهی برای پیشرفت در دنیا جز قدم به قدم ندیده ام...باز توصیه می‌کنم همه راه گام به گام را بگیرند و گام اول این باشد که از این مرحله انتقالی و موقت و بی سروسامانی خودمان را بیاندازیم در مرحله منظم و صحیح، آنجایی که خدا و بعد از خدا و در سایه خدا حاکمیت ملت باشد و ملت حکومت بکند نه چیز دیگر آزادی و استقلال وجود داشته باشد. و هیچ طبقه ای، حالا می‌خواهد طبقه اشراف باشد یا طبقه کارگر یا روحانی یا روشنفکر، امتیازی بر طبقه دیگر نداشته باشد».

6-    پیمودن این فرایند طولانی، ضرورت پرهیز از رادیکالیزه شدن مطالبات و پذیرش تدریجی بودن تحولات را مورد تاکید قرار می‌دهد و نیازمند صبوری و ایستادگی با نگاه بلند مدت و کارشناسانه است. به تعبیر زنده‌یاد دکتر ابراهیم یزدی: «راهی طولانی آمده‌ایم و راهی طولانی‌تر در پیش داریم. راهی که ناامیدی در آن، خود یک گناه نابخشودنی است.»

 محمد توسلی

دبیرکل نهضت آزادی ایران

30 مهر 1401