Biography

چکیده زندگينامه

محمد توسلي(حجتی) در سال 1317 در تهران در يك خانواده مذهبي متولد شد. دبستان و دبيرستان را در تهران گذراند و در كنار تحصيل در دبيرستان، ضمن آشنايي با زبان عربي و معارف قرآني، در زمينه كارهاي حرفه‌اي هم فعال بود. در سال1336  در رشته راه و ساختمان دانشكده فني دانشگاه تهران قبول شد و در همين سال به عضويت انجمن اسلامي دانشجويان در آمد و در فعاليتهاي دانشجويي و سياسي شركت مي‌كرد.
در سال 1339 به عضويت در سازمان دانشجويي جبهه ملي در آمد و در دانشگاه به فعاليت پرداخت.
در سال 1340 از دانشكده فني دانشگاه تهران در رشته راه و ساختمان با درجه فوق‌ليسانس فارغ‌التحصيل شد و از سال 1340 كه نهضت آزادي ايران تشكيل شد، به عضويت " نهضت" درآمد و در همان سال هم بعد از فارغ‌التحصيلي، عضويت انجمن اسلامي مهندسين را پذيرفت. همکاری با این دو نهاد تا کنون ادامه داشته است.
در سال 1341 براي ادامه تحصيل ابتدا به آلمان و سپس به آمريكا رفت و از دانشگاه ايلي نوي (اوربانا) در گرايش راه و حمل و نقل و ترافيك درجه "مستر" (MS)  گرفت. وي همراه با جمعي از اعضا و علاقمندان "نهضت آزادي ايران" در خارج از كشور ازجمله شهيد دكتر مصطفي چمران، مرحوم صادق قطب‌زاده و آقاي دكتر ابراهيم يزدي اقدام به فعاليتهايي ازجمله سفر به مصر، عراق و لبنان و فراهم ساختن مبارزه مسلحانه پرداخت و پس از توقف اين برنامه در سال 1345 براي ادامه تحصيل در رشته دكتراي حمل و نقل و ترافيك مجدداً‌ به آلمان برگشت.
مهندس توسلي پس از بازگشت به ايران در سال 46 به علت فعاليتهاي سياسي ممنوع‌الخروج شد و به همين علت نتوانست دوره دكتراي خود را در رشته حمل و نقل و ترافيك تكميل كند. بنابراين در بخش خصوصي در مهندس مشاور در رشته راه‌سازي و ترافيك مشغول به كار شد. در سال 1350 در جريان كمك به زندانيان سازمان مجاهدين خلق، در دادگاه نظامي به يكسال زندان محكوم شد واین دوران را در زندان گذراند.
در طول سالهاي 57-1354 در مديريت و ديپلماسي انقلاب مشاركت فعال داشت و در ستاد اصلي برگزاري راهپيمايي‌هاي تاسوعا و عاشورا و استقبال از امام مسئوليت تبليغات آنها را بر عهده داشت.
پس از پيروزي انقلاب وي به مدت حدود 2 سال شهردار تهران بود و در شرایط بحرانی کلانشهرتهران را اداره کرد.
در سالهاي بعد از انقلاب مهندس توسلي علاوه بر ادامه خدمات كارشناسي در زمينه تخصصي در فعاليتهاي اجتماعي و سياسي فعاليت داشت و ازجمله عضويت شوراي مركزي انجمن اسلامي مهندسين وعضويت دفتر سياسي و شوراي مركزي نهضت آزادي ايران را عهده دار بوده است.
در سال 1367 در آستانه پذيرش قطعنامه و پس از صدور بيانيه هشدار نهضت آزادي به مدت 8/5 ماه در سلول انفرادي بازداشت بود و در سال 1369 در پي امضاي نامه سرگشاده معروف به 90 امضايي به رياست جمهور وقت بازداشت و با رأي دادگاه انقلاب، دو سال را در زندان گذراند.
در سال 1380 نيز همراه جمع وسيعي از اعضاي نهضت آزادي ايران بازداشت شد و حدود 11 ماه در شرايط سلول انفرادي زندانی بود و در دادگاه انقلاب به 9 سال زندان محكوم و با قيد وثيقه آزاد شد. اجرای این احکام ظاهرا به دستور رئیس قوه قضائیه سابق در دهه هشتاد متوقف شده است.
در سال 1388 در جريان دهمین انتخابات رياست جمهوري روز 26 خرداد 1388 بازداشت  شد و پس از 43 روز بازداشت در شرايط سلول‌هاي انفرادي زندان‌هاي 240 و 209 وزارت اطلاعات با كفالت آزاد شد. آقاي حيدري فر بازپرس پرونده پس از بازپرسي نهايي با حضور وكيل پرونده اظهار كرد مسئله‌اي نيست و پرونده مختومه اعلام گرديد.
در سال 1390 متعاقب انتشار نامه 143 امضا به آقاي سيد محمد خاتمي رئيس جمهور سابق كشور روز 12 آبان 1390 بازداشت شد و پس از 6/5 ماه بازداشت در شرايط سلول‌هاي زندان 209 وزارت اطلاعات با وثيقه آزاد شد.
مهندس توسلی از سال 1371 به عنوان مديرعامل و کارشناس ارشد مهندسین  مشاور در زمينه راه و ترافيك و فرودگاه مشغول به كار بوده است.  
مهندس توسلي در كنار خدمات فرهنگي، اجتماعي و سياسي در زمينه رشته تحصيلي خود به ويژه حوزه حمل و نقل و ترافيك خدمات گسترده‌اي داشته است :
-   ارائه آيين‌نامه‌هاي ملي كه توسط سازمان مديريت و برنامه‌ريزي و مؤسسات ديگر تاكنون به چاپ رسيده است و مقالات متعدد كارشناسي و انجام مصاحبه‌هاي متعدد در طول دو دهه گذشته
-   ارائه راهبردهاي كارشناسي براي حل مشكل ترافيك شهرهاي كشور كه طي ده‌ها مقاله، يادداشت‌ و مصاحبه‌ ارائه شده است.
مهندس توسلي در طول حدود 50 سال خدمات مهندسي صدها پروژه بزرگ راهسازي، آسفالت، حمل و نقل و ترافيك و فرودگاهها را با خدمات كارشناسي و مديريتي خويش به ثمر رسانده است.

مهندس توسلي در سال 1346 در تهران ازدواج كرد. چهار فرزند او، دو پسر و دو دختر، هر يك داراي تحصيلات عالي دانشگاهي هستند و همسر وي با تحصيلات عالي دانشگاهي پس از سي سال خدمت در آموزش و پرورش اينك دوران بازنشستگي را مي‌گذراند.

توضیح:  تهیه شده در سال 1391







No comments:

Post a Comment