Monday, September 30, 2024

محکومیت حمله تروریستی اسرائیل در بیروت

 

محکومیت حمله  تروریستی اسرائیل در بیروت

حمله تروریستی دولت اشغالگر اسرائیل در روز جمعه 6 مهر 1403 با فروریختن 85 بمب سنگرشکن یک تنی به ساختمان فرماندهی حزب الله، که در منطقه متراکم ضاحیه بیروت قرار داشت، موجب تلفات سنگین انسانی ساکنان ساختمان‌ها و هدف اصلی ترور سید حسن نصرالله و همچنین جمعی از فرماندهان عالیرتبه و سردار نیلفروشان یک نظامی ارشد ایرانی که در جلسه  حضور داشتند، گردید.

قابل توجه است که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر دولت غاصب اسرائیل، که سابقه نسل‌کشی مردم فلسطین در غزه را در کارنامه خود دارد، روز جمعه اندکی قبل از شروع سخنرانی شرم‌آور خود در سازمان ملل متحد، که موجب ترک اعتراضی اکثریت نمایندگان شد، مجوز این حمله را صادر کرده بود.

نهضت آزادی ایران تجاوز تروریستی دولتی رژیم اشغالگر اسرائیل به بیروت را که موجب جان باختن و مجروح شدن جمع زیادی از مردم لبنان و نیروهای مقاومت شده است محکوم دانسته، مراتب همدردی و تسلیت خود را به ملت و دولت لبنان و خانواده‌های قربانیان این حادثه ابراز می‌دارد و برای آنان به ویژه مجروحان و آسیب دیدگان سلامت و شکیبایی مسالت دارد.

نهضت آزادی ایران انتظار دارد که حاکمیت جمهوری اسلامی ایران با توجه به پیامدها و تجربیات سیاست‌های چهاردهه گذشته خود در عرصه بین‌المللی و در منطقه، به ویژه با توجه به مواضع صلح طلبانه و واقع بینانه رئیس جمهور آقای دکتر پزشکیان در سخنرانی ایشان در جلسه مجمع عمومی سازمان ملل متحد ، اقدامات لازم برای اصلاح سیاست‌های گذشته و توقف جنگ و برقراری صلح در سطح منطقه در راستای منافع ملی انجام دهد. 

نهضت آزادی ایران

9 مهر 1403

    

 

Saturday, September 28, 2024

طبس، حادثه‌ای قابل پیش‌بینی و فاجعه‌ای قابل پیشگیری

 

بسمه‌تعالی

 

طبس، حادثه‌ای قابل پیش‌بینی و فاجعه‌ای قابل پیشگیری

 

واقعه اندوه‌باری که در 31 شهریور 1403 به علت بی‌تدبیری و سودجویی کارفرمای خصوصی و عدم نظارت مقامات حاکمیتی نسبت به تجمیع گاز متان در یکی از تونل‌های معدن زغال سنگ طبس و در عمق 250 متری از سطح زمین رخ داد و منجر به جان باختن و مصدوم شدن بیش از پنجاه نفر از کارگران زحمت‌کش، شریف و فقیرنگه‌داشته شده ایرانی شد، ابعادی فراتر از یک سانحه محلی دارد و بلکه در تراز یک فاجعه ملی قابل ارزیابی است. این رخداد تلخ نه تنها موجب نگرانی و واکنش افکار عمومی ملت ایران شد، بلکه اعتراض تشکل‌های کارگری در سطح جهان را نیز در پی داشت و به طرح این پرسش بنیادین واداشت که از چه رو، شرایط کار در معادن ایران هنوز هم در چنین وضعیت غیرانسانی و عقب‌افتاده‌ای قرار دارد که یادآور استثمارگرایی اروپای قرن نوزدهم است؟

اگرچه ممکن است بروز این فاجعه، ناشی از اعمال تحریم‌های ظالمانه‌ای عنوان شود که در سالیان اخیر بر کشور و ملت‌مان تحمیل شده است، اما فروکاستن ابعاد ماجرا و فرافکنی نسبت به علل اصلی‌تر آن، نافی هرگونه واقع‌بینی پیرامون علل و عوامل ناظر بر ماهیت غیرانسانی روند خصوصی‌سازی‌ های ناسالم یا شبه خصوصی، تشدید روزافزون فضای امنیتی، ممانعت از رشد و فعالیت نهادهای جامعه مدنی و به‌ویژه، جلوگیری از فعالیت‌ تشکل های کارگری است. بر اساس اخبار منتشر شده از سوی برخی کارگران نجات‌یافته، معدن‌کاران باسابقه در هفته‌های اخیر، بارها نسبت به انباشت غیراستاندارد گاز هشدار داده‌ بودند، اما کارفرمای بخش خصوصی با اتکا به برخی منابع قدرت و ثروت، آن‌ها را تهدید به اخراج کرده و این کارگران مظلوم و شریف، در غیاب نظارت نهادهای مدنی حامی، مجبور به ادامه کار در محیط ناامن شده‌اند.

این فاجعه که البته هم قابل پیش‌بینی و هم قابل پیشگیری بود و وقوع آن، بارها از سوی فعالان حقوق کار و معدن‌کاران هشدار داده شده بود و با تاسف و نگرانی باید یادآوری کرد که همچنان، خطر تکرار فجایعی از این دست، در دیگر معادن ایران و در سکوهای نفتی یا سایر محیط‌های صنعتی و خدماتی ناامن وجود دارد، افزون بر عوامل فنی و عدم رعایت مقررات ایمنی کار، ریشه در استیلای فساد در عرصه مناسبات اقتصادی، سلطه فرهنگ و ساختار سیاسی استبدادی و فقدان رویکرد انسان‌محور دارد که نافی پایبندی به تعهدات مندرج در مقاوله‌نامه‌های حقوق کار و دیگر اسناد بین‌المللی حقوق بشری است. این دیدگاه در سالیان اخیر، با تحمیل و تشدید روند انحصارگرایی سیاسی، مانع از شایسته‌سالاری و بهره‌گیری از خدمات کارشناسی شده و زمینه‌ تحقق ابربحران ناکارآمدی و ناتوانی از اداره امور کشور را رقم زده است.

نهضت آزادی ایران ضمن تسلیت به خانواده‌های جان‌باختگان و آرزوی صبوری و شکیبایی برای آنان و یادآوری وظایف دولت و دیگر اجزای حاکمیت نسبت به دلجویی و رفع نیازمندی‌های معیشتی کنونی و آتی خانواده‌های مصیبت‌دیده و ضرورت پیگرد کیفری خاطیان و عاملان این فاجعه سهمگین، اعلام می‌دارد که این رخداد خون‌بار در ادامه سلطه همان نگرشی قرار دارد که در دیگر ساحت‌های زندگی مردم مانند ایمنی جاده‌ای و بحران‌های زیست‌محیطی و نظام سلامت و درمان، روزانه، ده‌ها و بلکه صدها قربانی از شهروندان ایرانی می‌گیرد.

نهضت آزادی ایران با توجه به اعلام سیاست وفاق ملی از سوی دولت چهاردهم، امیدوار است که زمینه رفع موانع ایجاد و فعالیت تشکل‌های کارگری و دیگر نهادهای مستقل جامعه مدنی فراهم آید تا در راستای نگرشی انسان‌محور و توام با مسئولیت‌پذیری، نسبت به رفع مجموعه عوامل اثرگذاری که امنیت جامعه را به مخاطره می‌اندازد و به وقوع چنین فجایعی می‌انجامد، اقدام لازم و شایسته صورت گیرد.

 

نهضت آزادی ایران

7 مهر 1403

 

 

Tuesday, September 17, 2024

تقدیر از آقای مصطفی تاجزاده

 

تقدیر از آقای مصطفی تاجزاده

 

بسمه تعالی

مردم ایران عموما دوستدار و قدردان انسان های شریف و آزاده ای هستند که عمر گران‌مایه شان را در راه حق، عدالت، آزادی و خدمت به ملت صرف کرده ‌اند. آقای مصطفی تاجزاده یکی از چنین انسان‌های شجاع و مبارزی است که در ۴۵ سال گذشته در این راه کوشیده و رنج زندان ‌های طولانی را تجربه و تحمل کرده است. او در دهم شهریور‌ماه سال جاری، از درون زندان اوین، نامه ای حاکی از اعتراض شدید نسبت به حکم طولانی زندان و پرونده‌سازی جدید علیه وی به رهبری نوشت که در جامعه و محافل سیاسی بازتاب گسترده‌ ای همراه با برخی اظهار نظر های قابل توجه داشت. سوابق روشن و خدمات ارزنده و جایگاه برجسته سیاسی و مبارزاتی ایشان ایجاب می‌کند که وظیفه مان را در تبیین سیر تحول فکری و دفاع و تقدیر از ایستادگی و صبوری ایشان به‌طور فشرده برای آگاهی بیشتر هموطنان ادا کنیم.

سوابق خدمات، سیر تحول مواضع و نهایتا موضع‌گیری مصلحانه و تلاش‌های آگاهی بخش و هزینه‌های سنگینی که برادر ارجمند جناب آقای مصطفی تاجزاده متحمل شده است، الگو و نمادی از ایستادگی، شجاعت اخلاقی و ایمانی در راستای منافع ملی می‌باشد. این فرایند تحول در مواضع آقای تاجزاده را می‌توان هماهنگ با تلاش‌های آگاهی‌بخش و تحولات چهاردهه گذشته جامعه ارزیابی کرد. گزارش‌های مستند جامعه شناسان و نیز نتایج چند دوره انتخابات پس از سال 96، که در حدود 80 درصد مردم به صورت مسالمت آمیز با عدم مشارکت در آنها یا دادن رأی اعتراضی پیام و مطالبات اعتراضی شان را در عمل نشان دادند، در مواضع آقای تاجزاده به طور شفاف مشاهده می‌شود.

سوابق خدمات  

 آقای تاجزاده یکی از فعالان سیاسی پس از انقلاب است که سمت های مهمی در مدیریت کشور بر عهده داشت؛ از جمله در دهه 60 معاون امور بین الملل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت آقای مهندس میرحسین موسوی و وزارت آقای محمد خاتمی، در دهه‌های 70 و 80  معاون سیاسی وزارت کشور و سپس، مشاور رئیس جمهور در دولت آقای خاتمی.

سوابق سیاسی

در دوران تحصیل در آمریکا: همکاری با انجمن اسلامی دانشجویان در کالیفرنیا. پس از انقلاب: عضویت در سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و همزمان عضویت در شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی و فعال در انتخابات سال84 در ستاد آقای دکتر مصطفی معین و سپس، حضور اثربخش در مذاکرات جمعی برای تدوین اساسنامه «جبهه دموکراسی و حقوق بشر» به مدت تقریباً دو سال؛ همچنین، ایستادگی و آگاهی بخشی در دوران بازداشت و زندان.

سوابق زندان

پس از انتخابات سال 88، آقای تاجزاده بازداشت و به 6 سال حبس محکوم شد و در سال 93، به علت نوشتن نامه از زندان به رهبری، یک سال به مدت حبس او اضافه شد و پس از 7 سال، در خرداد 1395، آزاد گردید. او در 17 تیر 1401، مجددا به اتهام اقدام علیه امنیت ملی بازداشت و در دادگاه به 8 سال زندان محکوم شد که اینک در حال گذراندن آن است.

مواضع سیاسی

آقای تاجزاده پس از انقلاب از طرفداران نظام و آیت الله خمینی بود. اما به خاطر ایمان، صداقت و سلامت نفس؛ به تدریج با آشنایی با علل واقعی انحراف پیش آمده پس ازانقلاب، نقد و اعتراض مصلحانه‌اش را همراه با دیگران و در موارد مقتضی به صورت شخصی، مطرح کرده است. او در 26 خرداد 89 ، در نامه‌ای خطاب به مردم، اعلام کرد که اقدامات او و همراهان انقلابی‌اش در دهه شصت خطا بوده است. در توضیح، به دفعات در سخنان و نوشته‌هایش تصریح کرده است که پس از انقلاب شاهد سه اشتباه بزرگ بوده‌ایم: اشغال سفارت آمریکا، ادامه جنگ پس از آزاد سازی خرمشهر و اضافه شدن اصل ولایت فقیه در سال 58 و اصل ولایت مطلقه فقیه در سال 68 به قانون اساسی.

ایشان در سخنان و نوشته‌هایش همواره تصریح کرده است که با براندازی مرزبندی داشته و پایبند به مبارزه قانونی و مسالمت آمیز و راهبرد اصلاحات، از نوع ساختاری، در قانون اساسی با حذف اصل ولایت فقیه برای امکان پذیر شدن برگزاری انتخابات آزاد، سالم و عادلانه و گذار از بحران های جاری کشور در راستای منافع ملی می‌باشد. او  تصریح کرده به کسی در انتخابات آزاد رأی خواهد داد که شعارش «ایران برای همه ایرانیان» باشد.

سرانجام، آقای تاجزاده در نامه مورخ 10 شهریور 1403 به مقام رهبری درباره کیفرخواست جدید با اتهام «تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی» با هدف صدور حکم 6 سال زندان می‌نویسد: «مستحضرید تا همین لحظه و بدون احتساب حدود سه سال باقیمانده حبسم و بدون در نظر گرفتن محکومیت جدید احتمالی، من تنها به جرم انتقاد از شما، ...، 9 سال و 2 ماه حبس کشیده‌ام.»

نهضت آزادی ایران، با توجه به شخصیت پاک و صداقت و شجاعت آقای مصطفی تاجزاده و ایستادگی ایشان در شرایط سخت دوره‌های طولانی زندان و مواضع راهبردی‌اش، لازم می‌داند که از وی و نیز از همسر فرزانه‌ ایشان، سرکار خانم فخرالسادات محتشمی‌پور،که خود تجربه زندانی شدن را داشته و همواره، به ویژه در شرایط خطیر زندان، پشتیبان همسرش بوده است، تقدیر کند و برای آنان سلامت و توفیق تداوم ایستادگی و انجام دادن عمل صالح در شرایط دشوار کنونی جامعه را آرزو نماید.

افزون بر آقای مصطفی تاجزاده، هم اکنون جمع زیادی، از جمله آقایان دکتر سعید مدنی و ضیاء نبوی و خانم ها نرگس محمدی و فائزه هاشمی، در بند هستند، برای آنان نیز تندرستی و پایداری و آزادی فوری از حبس ناعادلانه را خواستاریم.

در شرایط کنونی، که دولت آقای دکتر پزشکیان کارش را با شعار وفاق ملی آغاز کرده است، برای فراهم شدن زمینه های واقع‌ بینانه وفاق ملی در سطح جامعه، ضرورت دارد که ایشان برای آزادی همه زندانیان بی‌گناه سیاسی، عقیدتی و ... و نیز محصوران گرانقدر، حداکثر تلاش و پیگیری لازم را معمول دارند.    

 

    نهضت آزادی ایران

27 شهریور 1403

ضرورت پایان دادن به جنگ نابرابر اسرائیل علیه غزه و مصالحه اجباری گرگ و میش

 

 

ضرورت پایان دادن به جنگ نابرابر اسرائیل علیه غزه و مصالحه اجباری گرگ و میش

 

بسمه تعالی

 

ادبيات ايران سرشار از تمثيل‌ها و تشبيهاتي است كه مناسبات آدميان را به زبان عاميانه بيان مي‌كند، از جمله در قالب داستان گرگ و ميش و عدالت زور مدارانه. روند مذاكرات آتش بس ميان حماس و اسرائيل يادآور همان مناسبات ميان قوي و ضعيف است. بهانه اسرائيل برای تلافي حمله ٧ اكتبر سال گذشته حماس در حالي است كه تاکنون ٣٥ برابر کشته شدگان اسرائیلی از مردم غزه كشته شده، صدها برابر مجروح شده و هزاران برابر خسارت به آنان وارد شده است.

به بن بست رسيدن مذاكرات در دوحه و قاهره برای آتش بس و تأمين امنيت 3/2 ميليون آواره فلسطینی كه پس از یازده ماه سرگردانی در بدترين شرايط از نظر امنیت جانی، تغذيه و سلامت قرار دارند، ناشي از همان مناسبات ميان ظالم و مظلوم مي‌باشد.

هرگونه آتش بس صادقانه تنها در شرايطي می‌تواند صورت ‌گيرد كه دو طرف درگیر به راستي اراده پايان بخشيدن به مخاصمه را داشته باشند و واقعاً بخواهند به صلح و آشتي و امنیت برسند، حال آنكه تصميم قطعي اسرائيل برای نابودي كامل امكانات و توان نظامي حماس و قطع كامل ارتباط باریکه غزه با دنياي بيرون، با ادامه حضورنظامی اسراییل در طول مرز غزه و مصر، معروف به دالان فيلادلفي، تداعي كننده حضور هميشگي گرگ در زمين گوسفندان است.

در شرايطي كه نه سياست تجاوزگرایانه اسرائيل تغيير كرده و نه حمايت همه جانبه تسليحاتي و مالي امريكا و كشورهاي غربي برداشته شده است، چگونه می‌توان به مذاكراتی كه فعلا براي انتخابات ریاست جمهوری در امريكا مورد نياز است و هر دو حزب اصلی ایالات متحده نيازمند حمايت مالي لابي اسرائيل (آیپک) براي پیروزی در آن هستند اميدوار بود؟ البته، این ناامیدی و عدم اطمینان به نتیجه بخش بودن مذاکرات جاری نباید مانع دست برداشتن از تلاش‌ها برای پایان دادن به این جنگ خانمان سوز و نسل کشی و جنایت دولت اسراییل شود و همه دولت های دلسوز و نگران سرنوشت ملت فلسطین، از جمله دولت جمهوری اسلامی ایران، باید با اتکا به افکار عمومی ملتها، از جمله در ایالات متحده و اسراییل، تلاش همه جانبه دولت نظامی اسراییل برای گسترش دامنه جنگ را خنثی کنند، بر دولت ایالات متحده امریکا و متحدان آن برای قطع ارسال ادوات جنگی و پشتیبانی مادی و معنوی از اسراییل فشار وارد آورند، از دولت چین و کشورهای عربی بخواهند که نقش اثربخش و بازدارنده از تداوم جنگ ایفا کنند و نیز از همه تلاشهای سازمان ملل متحد و نهادهای مدافع حقوق بشر و مخالف نسل کشی و جنایت جنگی پشتیبانی نمایند.

 

نهضت آزادی ایران

26 شهریور 1403

دالان زنگزور و منافع ملی

 

بسمه‌تعالی

دالان زنگزور و منافع ملی

 

ملت شریف ایران

 

با توجه به اهمیت راهبردی تحولات منطقه قفقاز و تاثیرات آن بر منافع کلان و امنیت ملی ایران، اخبار مرتبط با مناقشات احداث دالان زنگزور به شدت نگران‌کننده به نظر می‌رسد. این دالان که قرار است ارتباط مستقیم بین جمهوری آذربایجان و نخجوان را فراهم کند و منجر به قطع ارتباط مرزی ایران و ارمنستان می‌شود، می‌تواند پیامد جدی برای ایران به همراه داشته باشد.

 

این مرز که به عنوان یک مسیر حیاتی برای تبادلات تجاری و ارتباطات بین دو کشور عمل می‌کند، از اهمیت راهبردی بالایی برخوردار است. قطع این ارتباط می‌تواند نقش ایران را در انتقال(ترانزیت) کالا و انرژی در منطقه تضعیف کند. همچنین، این اقدام می‌تواند به تقویت نقش روسیه، ترکیه و جمهوری آذربایجان در منطقه منجر شود که توازن قدرت منطقه‌ای را به زیان ایران تغییر می‌دهد.

 

متاسفانه در دهه‌های اخیر، دولت‌های ایران به‌طور مداوم از اهمیت راهبردی حوزه‌های پیرامونی ایران، به‌ویژه منطقه قفقاز غافل بوده‌اند. این غفلت نه تنها باعث تضعیف روابط فرهنگی و تاریخی با کشورهای همسایه شده، بلکه پیامدهای اقتصادی و امنیتی نیز به همراه داشته است. سردرگمی و عدم توجه به منافع ملی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در مورد درگیری‌های جمهوری آذربایجان و ارمنستان نیز نشانه‌ای از این غفلت به حساب می‌آید که البته متاثر از سیاست راهبردی گرایش به شرق است. فقدان سیاست‌های منسجم و تکیه بر نگرش یکجانبه در عرصه روابط بین‌المللی، نه‌تنها به تقویت موقعیت ایران در منطقه کمک نکرده، بلکه باعث افزایش تنش‌ها و کاهش نفوذ ایران در قفقاز شده است. در این میان، آنچه که به نگرانی‌ها می‌افزاید، فقدان پویایی و عدم توازن در سیاست خارجی برای ارتباط با کشورها و قدرت‌ها‌ست.

 

روسیه با سوءاستفاده از وضعیت سرد روابط ایران با غرب، به‌طور بی‌مهابا در منطقه قفقاز عمل کرده و از روابط غیرعادی ایران و غرب بهره‌برداری می‌کند. بحران اوکراین و تحریم‌های غرب علیه روسیه، نیاز این کشور به مسیرهای حمل و نقل جایگزین را افزایش داده است. روسیه با کنترل امنیتی دالان زنگزور، یکی از مهم‌ترین دالان های منطقه‌ای و بین‌المللی را در اختیار خود خواهد داشت و از محدودیت‌های انتقال کالا خارج می‌شود. این دالان می‌تواند ایران را از بخشی از مسیرهای تجاری محروم کرده و نقش راهبردی ایران را کمرنگ کند.

 

نهضت آزادی ایران مخالف هرگونه تغییر در مرزهای بین‌المللی است و بر این باور است که چنین تغییراتی باعث بروز تنش‌های بیشتر و تهدیدات فزاینده امنیتی در کل خاورمیانه خواهد شد. از این رو، امیدوار است که با توجه به اهمیت راهبردی منطقه قفقاز و تاثیرات آن بر امنیت ملی، دولت جمهوری اسلامی ایران سیاست‌های خود را در این زمینه بازنگری کرده و با اتخاذ رویکردی متوازن و پویا، از منافع ملت دفاع کند.

 

 نهضت آزادی ایران ضمن تاکید بر حفظ منافع ملی ایران امید دارد کشورهای درگیر در این مناقشه، بتوانند با احترام متقابل و رعایت قواعد بین‌المللی ، مذاکراتی را در جهت یافتن راه‌حل‌های عادلانه و کاهش تنش‌ها داشته باشند.

 

نهضت آزادی ایران

24 شهریور1403

Saturday, September 14, 2024

پیام تسلیت نهضت آزادی ایران به مناسبت درگذشت برادر دکتر حبیب‌الله پیمان

 

پیام تسلیت نهضت آزادی ایران به مناسبت درگذشت برادر دکتر حبیب‌الله پیمان:

بسمه تعالی

انا لله و انا الیه راجعون

برادر ارجمند جناب آقای دکتر حبیب الله پیمان،

درگذشت شادروان مهندس محمود پیمان برادر گرامی‌تان را که عضو نهضت خداپرستان سوسیالیست و از مبارزان دیرین نهضت مقاومت ملی بودند را به جنابعالی، سرکار خانم مرتاضی و خانواده‌ محترم صمیمانه تسلیت می‌گوییم. برای جنابعالی و خانواده محترم سلامتی، شکیبایی و توفیق تداوم ایستادگی و خدمت و برای آن روانشاد آمرزش و رحمت بیکران الهی را خواستاریم.

نهضت آزادی ایران

24 شهریور 1403 

Thursday, September 5, 2024

پیام تسلیت نهضت آزادی ایران به مناسبت درگذشت شادروان دکتر محمود مصدق

 

بسمه تعالی

پیام تسلیت نهضت آزادی ایران به مناسبت درگذشت

شادروان دکتر محمود مصدق

درگذشت شادروان دکتر محمود مصدق نوه زنده یاد دکتر محمد مصدق، که از پزشکان متعهد بودند، را به خاندان رنجدیده و صبور دکتر مصدق رهبر نهضت ملی ایران و همه یاران و همراهان ایشان به ویژه برادران ارجمند  هیات امنای مقبره دکتر مصدق صمیمانه تسلیت می‌گوییم و برای آن شادروان آمرزش و رحمت بیکران الهی خواستاریم.

مراسم یادبود آن شادروان روز جمعه 16 شهریورماه ساعت 18 تا 19:30 در مسجد جامع شهرک غرب برگزار خواهد شد.

                                                                                   نهضت آزادی ایران

14 شهریور 1403

Sunday, September 1, 2024

دولت چهاردهم و وفاق ملی

 

 

 

بسمه تعالی

دولت چهاردهم و وفاق ملی

 

مسیر انتخابات و دولت‌های منتخب برآمده از آنها پس از پیروزی انقلاب اسلامی فراز و فرود بسیاری داشته و در این مسیر، جامعه ایران همواره در تلاش برای مردمسالاری و گریز از اقتدارگرایی بوده است. در همه این سال‌ها، چالش بزرگ ملت و نیروهای سیاسی و اجتماعی این بوده است که چگونه مسیر آغاز شده از انقلاب مشروطه را به سوی آرمان‌های آن بپیمایند و چگونه اقدامات سیاسی و اجتماعی را مدیریت کنند که این راه طی شده سرانجام منتهی به استقرار مردم‌سالاری  و، در نتیجه، رفاه و سعادت ملت ایران شود.

در دوره‌های انتخاباتی گذشته، نهضت آزادی ایران هرگاه تشخیص داده است که حضور در انتخابات می‌تواند امکانی برای  پدیدار شدن حاکمیت ملت باشد، در حد توان خویش به وظیفه ایمانی و ملی‌اش برای رسیدن به این هدف عمل کرده است. مردم ایران هم بارها نشان داده‌اند که از هر فرصت مناسبی برای دست‌یابی به آرمان‌های انقلاب اسلامی یعنی آزادی، استقلال و حاکمیت ملت وجود داشته است، کنشگری آرام را  بر هرگونه راه‌‌حل خشونت‌آمیز، پرمخاطره و ضد منافع ملی ترجیح داده‌اند.

در انتخابات اخیر ریاست جمهوری، آن نامزدی مورد تایید اکثریت رای دهندگان قرار گرفت که خواهان و متعهد به اصلاح در راستای احقاق حقوق مردم و عدالت‌جویی بود و نهضت آزادی ایران نیز در این کارزار انتخاباتی، ضمن بیان نظرات و انتظاراتش، با رأی اعتراضی از برنامه وی حمایت کرد. اکنون که گزینه‌های ریاست محترم جمهوری برای هیات دولت تایید شده‌اند، باید دید که  هیات وزیران و معاونان رئیس جمهور، تا چه حد می‌توانند وعده‌ها و شعارهای انتخاباتی او را محقق کنند.

با فراهم شدن زمینه‌های ورود دکتر پزشکیان به صحنه انتخابات ریاست‌جمهوری و پیروزی در آن، به نظر می‌رسد که مسیر حرکت کشور از انحصارگرایی و خالص‌سازی به سوی تکثرگرایی نسبی و تخصص‌گرایی تغییر یافته و در میان مردم و گروه‌های اجتماعی امیدی، هر چند اندک، برای تغییر و بهبود شرایط اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی پدید آمده است. ما از هرگونه تلاش در این راستا استقبال می‌کنیم، اما ترکیب هیات دولت نشان می‌دهد که سیاست کلی نظام بر تداوم مدیریت سیاسی و امنیتی به سیاق سال‌های گذشته و دولت سیزدهم استوار است. این درحالی است که نقدهای جدی به لحاظ مدیریت سیاسی و امنیتی بر دستگاه‌های امنیتی و انتظامی و وزارت کشور وارد بوده و این نگرانی وجود دارد که عملکرد این دستگاه‌ها با روش‌ها و رویکردهای گذشته نارضایتی‌های گسترده در میان مردم رقم زند و در نهایت، دستاوردهای احتمالی وزارت‌خانه‌های دیگر را نیز زیر سوال ببرد.

نهضت آزادی ایران از هر گونه اقدام برای گفت‌وگو میان نیروهای اجتماعی و نیروهای حاکمیت و پیشنهاد راه‌حل برای تعامل، تفاهم و ایجاد وفاق ملی به معنای واقعی حمایت می‌کند اما شیوه‌های توافق و تعامل رئیس جمهور  با حاکمیت نباید منجر به تضعیف و فروکاست جایگاه منتخبان ملت، از جمله جایگاه ریاست جمهوری، شود. تجربه رژیم گذشته نشان داد که نخست وزیرانی که هر اقدام شان را مشروط به تایید و توشیح شاه خودکامه می‌کردند و وزیران آنها به جای گزارش دهی به نخست‌وزیر، مستقیماً به شخص شاه گزارش می‌دادند، با آن ‌که دستاوردهایی در راستای توسعه و پیشرفت کشور داشتند،  به علت عدم استقلال دستگاه اجرایی، توسعه‌نایافتگی سیاسی و نبود آزادی‌های مدنی و سیاسی، آن دستاوردها پایدار نماند و کشور در معرض انقلاب قرار گرفت.

نهضت آزادی ایران، ضمن حمایت از برنامه‌های رییس جمهور منتخب برای دستیابی به هدف‌های وعده داده شده در راستای راهبرد وفاق ملی و آرزوی موفقیت برای هیات دولت و بدنه اجرایی و کارشناسی کشور، از آقای دکتر پزشکیان انتظار دارد که بنابر مسئولیت رئیس جمهور، به عنوان حافظ قانون اساسی و در راستای برآورده کردن خواست‌های تاریخی ملت ایران، برای حفظ جایگاه نهادهای منتخب ملت و تحقق قانون اساسی به‌وبژه اصول فصل سوم (حقوق ملت) بی وقفه و خالصانه تلاش کند و یادآور می‌شود که دستیابی به توسعه ملی پایدار و گذار از ابربحران‌های حاد و پیچیده کنونی، جز به خواست و یاری خداوند متعال و بهره‌گیری از پشتیبانی مردم و وفاق ملی، مقدور نخواهد بود.

نهضت آزادی ایران

11 شهریور 1403