Thursday, January 30, 2020

رویکرد بازرگان به استبداد در دو گام


رویکرد بازرگان به استبداد در دو گام*

زنده یاد مهندس مهدی بازرگان و یارانشان از همان شهریور 1320 ریشه عقب ماندگی جامعه ایران را در دو عامل  اصلی «فرهنگ استبدادی» و «خرافات و پیرایه های مذهبی» می‌دیدند و در بیش از شش  دهه تلاش های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی خودشان به این دو مشکل پرداخته اند.

فرهنگ استبدادی مشکل اصلی جامعه ما بوده و به تعبیر مهندس بازرگان سابقه 2500 ساله دارد و با توجه به تاثیرات عمیقی که در خلق و خوی ما ایرانیان و رفتارهای فردی و اجتماعی ما چون خصوصیات تکروی و نداشتن روحیه کار جمعی دارد، با اولویت از همان دهه 20 در بسیاری از آثار و اقدامات اجتماعی مهندس بازرگان  مورد توجه قرار گرفته است. در دهه 30 و چالش های پیش آمده در فعالیت های نهضت مقاومت ملی تشکیل نهاد «متاع» در سال 35 و ارایه سخنرانی «احتیاج روز» د ر سال 36 است که بعد از بیش از 60 سال همچنان احتیاج امروز جامعه ماست. ایشان در مدافعات دادگاه نظامی سال 43 از فرصت استفاده کردند و به تبیین این موضوع پرداختند: « چرا دچار استبداد شده‌ایم و چرا ما مخالف استبداد هستیم» (مجموعه آثار 6).

اما اقدام دیگری که در این راستا تاثیر گذار بوده است، تعامل تعالی بخش با روحانیت در مقاطع مختلف از جمله در شهریور سال 1341 است که رژیم استبدادسلطنتی پس از ایجاد محدودیت برای فعالیت جبهه ملی دوم و نهضت آزادی، «لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی» مبنی بر «شرکت زنان در انتخابات، اصلاحات ارضی و سوگند به کتاب آسمانی بجای قرآن» را مطرح می‌کند. مراجع بزرگ چون آیت الله خمینی، آیت الله شریعتمداری و آیت الله گلپایگانی طی بیانیه‌ای با آن مخالفت می‌کنند که با واکنش گسترده « ارتجاع سیاه»! در رسانه ها  روبرو می شود. مهندس بازرگان و یاران ایشان که متوجه اهداف این برنامه شدند ضمن دیدار با مراجع و صدور سه بیانیه که در اسناد تاریخی به تفصیل آمده است، نگاه مراجع را به مشکل اصلی جامعه یعنی استبداد سیاسی و نماد آن شاه جلب کردند. 

رویدادهای بعدی از جمله رخداد 15 خرداد 42 وحضور روحانیت در عرصه عمومی و مبارزات ضد استبدادی هماهنگ با جنبش اجتماعی در دهه 40 و 50 زمینه پیروزی انقلاب سال 57 را فراهم میکند.  سوابق این رویداد تاریخی در اسناد تاریخی آمده است. در انقلاب سال 57 عموم ملت ایران و احزاب و گروه‌های سیاسی حضور داشتند، اما تعامل و همکاری روشنفکران دینی چون مهندس بازرگان و روحانیت مبارز چون آقای خمینی نقش اصلی در پیروزی انقلاب داشتند. البته روحانیون مبارز بیشتر نقش بسیج توده ها و روشنفکران بیشتر نقش مدیریت انقلاب را داشتند. اما هیچکدام  به تنهایی قادر به سر انجام رساندن انقلاب نبودند. اما مطالبه و شعار اصلی مردم در راهپیمایی‌ها « مرگ بر شاه» و نفی استبداد بود یعنی ما «آزادی» می‌خواهیم.

به این ترتیب با تعامل روشنفکران دینی با روحانیت مبارز و حضور آنان در عرصه عمومی و تقویت جنبش اجتماعی در بهمن ماه سال 57 نماد استبداد سیاسی حذف می‌شود. این «گام اول» از جمله پیامد تلاش های راهبردی مهندس بازرگان و روشنفکران دینی است که در آن شرایط تاریخی محقق شده است.

اما «گام دوم»، پس از انحرافی که از مطالبات مردم در انقلاب به وجود می‌آید و بتدریج برخلاف چشم اندازی که آقای خمینی در مدت اقامت خود در نوفل لوشاتو بر بام رسانه های جهانی برای آینده جمهوری اسلامی تصویر می‌کنند، با اضافه شدن اصل ولایت فقیه در قانون اساسی، آغاز می شود. ایستادگی در مقابل این انحراف و آگاهی بخشی به تدریج در دولت موقت، شورای انقلاب، مجلس اول تا آخرین روزهای حیات تا سال 73. آثار متعدد ایشان در این دوره روند آگاهی بخشی و نشان دادن زمینه های انحراف و راهکار های نظری و عملی برای عبور از استبداد دینی را به وضوح  نشان می‌دهند. آثار: انقلاب ایران در دو حرکت، گمراهان، مجموعه آثار «انقلاب اسلامی»، مجموعه آثار «بازیابی ارزش‌ها»، ناگفته های بعثت، ... و نهایتا «آخرت و خدا هدف بعثت انبیاء» بطور مستند بر جدایی نهاد دین و روحانیت از دولت و قدرت بر پایه آموزه های قرآنی، عقلانیت و تجربه بشری تاکید دارند.

آن چه در قرون وسطی بر جامعه اروپا در دوران حاکمیت کلیسا و روحانیت در قدرت گذشته  و در اثر «گمراهان» بازرگان سرگذشت و سرنوشت آن توصیف شده است، جامعه ما عموما طی چهار دهه گذشته به همین جمع بندی رسیده و آثار بسیاری از فرهیختگان نشان می‌دهد که راهکار واقع بینانه برای خروج از بحران‌های جاری کشور تحول درون حوزوی «پارادایم شیفت»، از نگاه شیخ فضل الله نوری به نگاه آخوند خراسانی است. در این نگاه روحانیت در جایگاه طبیعی خود در عرصه عمومی قرار می‌گیرد و به رسالت آگاهی بخشی خود طبق آموزه های قرآنی و سیره پیامبران عمل می‌کند. البته تحقق این امر نیاز به زمان و برجسته‌تر شدن این مطالبه در عرصه عمومی و پذیرش به موقع حاکمیت برای اجرای آن بصورت مسالمت آمیز دارد. 

*چکیده تنظیم شده سخنان مهندس توسلی در میزگرد برنامه بزرگداشت بیست و پنجمین سالگرد در گذشت مهندس مهدی بازرگان در خصوص پاسخ به چرایی حضور روحانیت در قدرت بعد از انقلاب -26 دیماه 1398
.

Monday, January 20, 2020

انتخابات، اصلاحات و مخالفانش


انتخابات، اصلاحات و مخالفانش

( اصلاحات جامعه محور و بازگشت به مردم)
محمد توسلی
در آستانه انتخابات یازدهمین مجلس شورای اسلامی که پایگاه اجتماعی اصلاح طلبان بطور قابل توجهی کاهش پیدا کرده است و پیش بینی می شود مردم در این انتخابات به ویژه در کلانشهرها حضور کمتری داشته باشند، ضرورت دارد به علل پدید آمدن شرایط کنونی،که جو نا امیدی در فضای سیاسی جامعه غلبه پیدا کرده است، بطور مشخص به معرفی مخالفان راهبرد اصلاحات اشاره و به پرسش‌های مطرح در این خصوص پاسخ داده شود.

تحلیل وضعیت جنبش اصلاح طلبی در چهار دهه گذشته نشان می دهد که دو جریان اصلی همواره با اصلاحات مخالف بوده‌اند. از یک سو محافظه‌کاران و بسیاری از صاحبان قدرت که به مطالبه تاریخی مردم که در آرمان های اولیه انقلاب 57 و هم در بسیاری از اصول قانون اساسی صراحت دارد یعنی آزادی، حاکمیت ملت و حقوق شهروندی عملا باور ندارند و از سوی دیگر نیروهای افراطی و برانداز که از همان ابتدا با نظام جمهوری اسلامی ایران مخالف بودند و بطور طبیعی خط مشی براندازی را دنبال کرده‌اند، با راهبرد اصلاحات و نماد های آن بعد از سال76 چون «خاتمی» مخالف بوده‌اند. اما دو عامل دیگر نیز در کاهش پایگاه اجتماعی اصلاح طلبان به ویژه در سال های اخیر تاثیر گذار بوده است. یکی عملکرد اصلاح طلبان بعد از دوم خرداد 76 است که بتدریج بیشتر نگاه بوروکراتیک و قدرت محور داشته و از راهبرد اصلاحات جامعه محور فاصله گرفته‌اند و نتوانسته اند زمینه های اصلاحات لازم را در ساختار قدرت و مدیریت کشور فراهم و همزمان نهاد‌های مدنی و جنبش اجتماعی را تقویت کنند تا بتدریج زمینه های تامین حقوق اساسی ملت و تحقق برنامه های توسعه ملی فراهم شود. عامل دوم که تاثیر قابل توجهی در ایجاد فضای نا امیدی کنونی داشته، شرایط تحریم گسترده اقتصادی برنامه ریزی شده توسط ترامپ رئیس جمهور آمریکا بعد از خروج از برجام است که پیامد آن تشدید بحران اقتصادی و تنش‌ها و شورش‌های اجتماعی است که نمونه آن‌ها را در رخدادهای دیماه 96 و آبان ماه 98 شاهد بوده‌ایم. این وضعیت در دولت روحانی که مورد حمایت اصلاح طلبان بوده، رخ داده است.

اما آنچه در رویداد های سال جاری بیش از پیش برجسته و قابل تامل است، هماهنگی پیامد برنامه‌های نیروهای برانداز با حمایت دولت های بیگانه و رسانه های گسترده آنان برای تزریق نا امیدی به مردم و بی‌فایده نشان دادن حضور و مشارکت مردم در انتخابات، با برنامه های محافظه‌کاران و صاحبان قدرت اصلی در رویدادهای سال جاری دارد؛ افزایش نابهنگام و غیر‌کارشناسی قیمت بنزین در آستانه انتخابات مجلس، اعتراضات گسترده مردمی و خشونت‌های غمبار آبان ماه 98 و مدیریت غیر پاسخگوی آن، فشار همه جانبه به دولت روحانی و تلاش برای برکناری او، عدم تصویب لوایح FATF در شورای مصلحت نظام و پیامد های توقف گردش مالی کشور و اخیرا رد صلاحیت نامزدهای شاخص اصلاح‌طلبان توسط هیات های اجرایی زیر نظر وزارت کشور دولت روحانی؛ خروجی عملی آن همان برنامه تقویت نا امیدی مردم برای حضور در انتخابات پیش روست تا مشابه انتخابات شوراهای سال 81 حضور مردم در انتخابات کمرنگ بشود و محافظه‌کاران  بتوانند به تعبیر یکی از سخنگویانشان: «خروجی صندوق را مدیریت کنند» و برنامه های خود را برای یک دست سازی مجلس و دولت آینده و مدیریت آینده کشور و... محقق سازند.

اما با ترور سردار قاسم سلیمانی صبحگاه جمعه 13 دیماه و رخدادهای بعدی به ویژه سقوط هواپیمای اوکراینی و فاجعه سنگین انسانی و پنهانکاری و اعلام علت سقوط آن پس از سه روز و همچنین رد صلاحیت اکثریت نامزد‌های شاخص اصلاح طلبان توسط شورای نگهبان، روی افکار عمومی اثر سوء داشته و زمینه های ناامیدی بیشتر مردم را برای مشارکت و رأی در انتخابات فراهم کرده است، اما، رخدادهای اخیر، مبانی تحلیل بالا و هماهنگی دو جریانی که حضور کمرنگ مردم در انتخابات را پیگیری می‌کنند، کاملا برجسته‌تر کرده است.

با چنین تحلیل و چشم اندازی از شرایط کنونی، اتخاذ تصمیم در باره نحوه برخورد با انتخابات پیش‌رو از حساسیت بیشتری برخوردار است. به همین مناسبت  نهضت آزادی ایران طی دو بیانیه در تاریخ های 26 شهریور و 23 آذر 1398 مواضع خود را در قبال حاکمیت و اصلاح طلبان ارایه داده است. اما امروز، مهم ارزیابی رویکرد مردم در انتخابات پیش‌رو و پیامد های آن است که باید بیشتر به آن پرداخته شود.

برای خروج از شرایط کنونی، تجربه جهانی نشان می دهد که راهکار انقلاب نه مطلوب است و نه در شرایط کنونی ممکن. راهکار براندازی به ویژه با مدیریت و حمایت بیگانگان با آرایش کنونی نیز در راستای منافع ملی نیست؛ زیرا خروجی آن فروپاشی ایران خواهد بود که نمی‌تواند مورد پذیرش و حمایت ایرانیان قرار گیرد. از اینرو به نظر راقم این سطور تنها راهکار واقع بینانه در راستای منافع ملی، اصلاحات جامعه محور و بازگشت به خود مردم است تا ضمن توسعه جامعه مدنی و زیرساخت های فرهنگی و اجتماعی، جنبش اجتماعی ایران، بصورت درون‌زا و مستقل از مدیریت بیگانگان، تقویت و تحولات  سیاسی با حفظ تمامیت ارضی ایران و گذار به دموکراسی، امکان پذیر شود.

این فرایند در طول چهار دهه گذشته با فراز و نشیب طی شده و مردم عموما با آگاهی و شناخت در انتخابات گذشته از جمله در سال های 76، 92، 94 و 96 حضور پیدا کردند و با رای اعتراضی خود بلوغ خودشان را به نمایش گذاردند. به نظر بنده در انتخابات پیش‌رو هم مردم با توجه به رویکرد خاص شورای نگهبان در این مرحله و رد صلاحیت گسترده نامزدها حتی حدود یکصد نفر از نمایندگان مجلس کنونی چون گذشته مردم با آگاهی واکنش اعتراضی خود را در این مرحله نیز نشان خواهند داد.

تجربه جهانی در کشورهای دموکراتیک برای ابراز «رأی اعتراض» (Protest Vote) در انتخابات بصورت  مسالمت آمیز با توجه به شرایط به سه شیوه عمل می‌شود: راهکار اول «رای دادن» به شخص یا فهرست خاصی است که نماد اعتراض به نامزد و یا نامزدهای محافظه‌کاران و در راستای تقویت برنامه های راهبرد اصلاحات باشد. در انتخابات سال‌های 76، 92، 94 و 96 عموما رای مردم به خاتمی، روحانی رای اعتراضی، به شیوه برگزاری انتخابات و نامزد مورد تایید محافظه کاران بود. راهکار دوم «رای سفید» است که مردم از این طریق می‌توانند مخالفت و اعتراض خودشان را بصورت دموکراتیک و گسترده مطرح کنند. اما راهکار سوم «رأی ندادن» است. این راهکار موقعی می‌تواند تاثیر‌گذار باشد که بیش از 50 درصد واجدین رای شرکت نکنند.

این که در انتخابات مجلس پیش‌رو کدام راهکار در راستای منافع ملی است، بعد از نهایی شدن نامزد‌های تایید صلاحیت شده و تحلیل شرایط، احزاب و گروه های مختلف اجتماعی می‌توانند نظرات خودشان را ارایه کنند تا مردم خود تصمیم‌گیری و اقدام نمایند.

منبع: روزنامه سازندگی 29 دی 1398





 



Friday, January 17, 2020

اصلاحات ساختاری، چاره بحران‌ها و فجایع ملی


بسمه‌تعالی
اصلاحات ساختاری، چاره بحران‌ها و فجایع ملی

ای ایمان‌ آوردگان  از خدا  پروا  کنید
و با راستان و راست‌گویان همراه شوید1.

حادثه هولناک و سوال‌برانگیز سرنگونی هواپیمای مسافری اوکراین و کتمان حقیقت واقعه از سوی مسئولان ارشد نظام به مدت سه روز، نه تنها خطای انسانی، بلکه فاجعه‌ای انسانی است که وجدان عمومی مردم جهان و ایران را متاثر و سوگوار کرد. صدمات و خسارات مادی و معنوی این حادثه را نباید منحصر به کشته شدن ۱۷۶ سرنشین آن یا از دست دادن زیرساخت‌های گردش‌گری یا فرصت‌های اقتصادی دانست، بلکه سرمایه اجتماعی کشور، شامل «امید، اعتماد، صداقت، ارزش‌های ایرانی و اسلامی، منافع ملی و ظرفیت اخلاقی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران» به شدت تحت تاثیر عملکرد حاکمانی که به آزادی‌های اساسی، کرامت بشر و حقوق و حاکمیت ملت ایران باور و تعهدی نشان ندادند تنزل یافت و اولویت دادن حفظ قدرت به رعایت منافع ملی سبب شد که «امنیت جامعه» را مترادف با «پنهان‌کاری ساختاری» و «امنیتی کردن فضای سیاسی» قلمداد کنند.

افزون بر ملاحظات موکدی که در آموزه‌های قرآنی پیرامون راستگویی، عدل، احسان و تامین حق حیات و امنیت مردم، فارغ از تعلقات نژادی، اعتقادی و جنسیتی مطرح شده است و حتی برخی مفسران و قرآن‌پژوهان نام‌آشنا، تعبیر و وصف «ایمان» را مرتبط و ملتزم با مفهوم «امنیت» در ابعاد روانی و مادی دانسته‌اند، قانون اساسی جمهوری اسلامی و اسناد فرادستی بین‌المللی، که دولت ایران نیز متعهد و ملتزم به اجرای آن‌هاست، حقوق اساسی شهروندان را مد نظر قرار می‌دهند.

طبق بند ۶ اصل ۲ قانون اساسی، «کرامت بشر، ارزش والای انسان و آزادی توام با مسئولیت» از جمله بنیان‌های اصلی نظام جمهوری اسلامی است و بندهای ۲ و ۶ اصل سوم این قانون، «بالا بردن سطح آگاهی‌های عمومی در همه زمینه ها با استفاده صحیح از مطبوعات و رسانه های گروهی و ...» و نیز، «محو هرگونه استبداد و خودکامگی و انحصارطلبی» را از جمله حقوق اساسی ملت و اهداف بی‌بدیل و راهبردی حاکمیت می‌داند. اصل ۲۲ قانون اساسی تصریح می‌کند که «حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است...». ماده ۳ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز، «حق حیات و امنیت شخصی» را در زمره حقوق لازم‌الاجرا و ساقط‌ناشدنی بر می‌شمارد.

اکتفا به «توان موشکی» و کوچک شمردن کاستی‌های فنی و رابطه نامتوازن میان «توسعه فن‌آوری‌های نظامی» و «ظرفیت مدیریتی کشور»، که منجر به نادیده گرفتن جوانب امور و احیاناً به کارگیری افرادی در پدافند  هوایی شده است که آموزش‌ و صلاحیت کافی نداشته‌اند، از جمله دلایلی است که می‌تواند توضیحاتی در باره این سانحه و حوادث مشابه آن ارایه کند، اما عامل اساسی و اصلی این مصیبت ملی و فاجعه انسانی فراتر از عوامل یاد شده قرار دارد و مرتبط با «ساختار کلان سیاست و شیوه‌های حکمرانی نامطلوب» ارزیابی می‌شود که به فراگیر شدن فساد سازمان‌یافته، بحران ناکارآمدی، عدم شفافیت و تکرار نابخشودنی و مکرر رویدادهای مهلکی انجامیده که امنیت عمومی و منافع ملی کشور را به مخاطره افکنده است.

نهضت آزادی ایران اعلام می‌کند که بدون آزادی و دمکراسی، نه شفافیت به دست می‌آید و نه می‌توان مانع پنهان‌کاری‌ها و فساد ساختاری در حوزه سیاست و اقتصاد شد و نه می‌توان زمینه‌های امید به بهبود ظرفیت‌ها و توسعه پایدار را فراهم آورد. «آزادی» تنها یک نظریه سیاسی یا فلسفی نیست، بلکه اساس شیوه حکمرانی مطلوب، ارزشی عقلانی و ضرورتی تجربه شده و بی‌مانند در پهنه جهان و تاریخ بشری است. 

نهضت آزادی ایران باور دارد که «خودبزرگ‌بینی و توهم سیاسی» ناشی از بی‌اعتقادی به راهبرد صلح در سیاست خارجی را، که در ادامه سیاست‌های حاکم بر عرصه داخلی قرار دارد و مبتنی بر نفی آزادی‌های اساسی، نادیده گرفتن کرامت بشر و حقوق و حاکمیت ملت در طول چهار دهه گذشته است، باید عامل اصلی بروز فجایع انسانی مانند سقوط هواپیمای مسافری یا کشته شدن جمع زیادی از شهروندان کرمانی در تشییع پیکر سردار سلیمانی و سایر ابَربحران‌های جاری کشور به شمار آورد. تداوم شیوه‌های سرکوبگرانه و غیردمکراتیک امنیت سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور را تهدید کرده، موجب بازتولید ساختارهای خشونت‌آمیز، واگرایی‌های اجتماعی و به مخاطره انداختن تمامیت ارضی و تنزل شاخص‌های همبستگی ملی ایرانیان شده است.

نهضت آزادی ایران باور دارد، تا زمانی که حفظ قدرت به بهای نقض آزادی‌های اساسی و حاکمیت ملت تمام شود، باید تکرار شوم مصیبت‌هایی از این دست را در سایه پنهان‌کاری، فساد و عدم شفافیت انتظار داشت. از این رو، یادآوری می‌کند که صرف پوزش‌خواهی‌های برخی مقامات کشوری و لشگری، که به نظر می‌رسد با توجه به فشارها، اعتراضات و پیگیری‌های بین‌المللی صورت می‌گیرد، راه به جایی نمی‌برد و نمی‌تواند پاسخ‌گوی خواست‌های مردمی باشد که در طول چهار دهه حقوق اساسی‌شان انکار شده است.

نهضت آزادی ایران موکدا از حاکمیت می‌خواهد که با تعجیل در اعلام عزای عمومی و تدارک امن روزی برای تشییع ملی پیکر قربانیان، و در گام بعدی، اقدام فوری برای تشکیل «کمیته حقیقت‌یاب»، که شامل نمایندگان نهادهای مستقل جامعه مدنی باشد، امواج احساسات و مطالبات مردم را به رسمیت بشناسد و در باره فجایع انسانی اعتراضات آبان‌ماه ۱۳۹۸، حادثه کرمان و سانحه سقوط هواپیمای خطوط هوایی اوکراین، آگاهی‌بخشی موثر و صادقانه کند تا «اعتمادزایی» و «امیدآفرینی» در تراز ملی پدید آید.

نهضت آزادی ایران توصیه می‌کند که محاکم صالح دادگستری به دادخواهی منصفانه بازماندگان قربانیان و پیگرد کیفری افرادی که در این حوادث، نقش مشکوک و عامدانه یا سهوی داشته‌اند بپردازند و، در نهایت، جا دارد که مسئولان امر و مقامات ارشد نظام، با درک فرصت و ظرفیت محدود پیش‌رو، به تنها راه موثر و واقع‌بینانه در راستای گذار از بحران‌های ساختاری و در چارچوب منافع ملی تن دهند و مصلحت و بقای جمهوری اسلامی ایران را در راستای مصلحت مردم و اعتبار «ایران» و «ایرانی» ببینند و از سرِ صداقت و راستی، به سوی مردم بازگردند و حقوق و حاکمیت ملت را تامین کنند.
نهضت آزادی ایران
24 دی ۱۳۹۸

پانوشت:
1.   يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ کُونُوا مَعَ الصَّادِقينَ [توبه، آیه ۱۱۹]


تسليت به مناسب سانحه هواپيماى اوكراينى و قربانيان كرمانى


بسمه تعالی
ما از آن خداییم و بسوی او باز می‌گردیم
عرض تسليت به مناسب سانحه هواپيماى اوكراينى و قربانيان كرمانى

نهضت آزادى ايران سانحه سقوط هولناك هواپيماى اوكراينى و حادثه تشیيع جنازه غم إنگيز در كرمان را مصيبت هاى ملى قلمداد می‌كند و ضمن اظهار تاسف عميق به خاطر این دو رویداد، به مردم ايران و تمام خانواده هاى مصيبت ديده و داغدار صميمانه تسليت می‌گويد.

سقوط هواپيماى بویینگ 737 اوكراينى با ١٧٦ سرنشين كه ١٤٤ نفر از آنان اغلب از جوانان و دانشجويان و نخبگان و دانش آموختگان دانشگاه‌هاى طراز اول ايران بودند يا براى ادامه تحصيل سفر مى‌كردند يكى از دردناك ترين سوانح دوران اخير كشورمان بشمار مى رود. نهضت آزادى أيران ضمن طلب رحمت و آمرزش الهى براى كليه قربانيان اين سانحه براى تمام خانواده‌هاى داغدار، از جمله خانواده زنده یاد احمد صدر حاج سيد جوادى از مبارزان و پيش‌گامان نهضت آزادى ایران، نيز به مناسبت ضايعه جان باختن فرزند آن مرحوم، خانم نيلوفرحاج سيد جوادى، از خداوند رحمان صبر و سلامت مسئلت می‌کند.

همچنين، جان باختن ده ها نفر و مصدوم شدن صدها تن در مراسم تشييع سردار شهید قاسم سليمانى در كرمان، كه ناشى از عوامل مختلف از جمله سوء مديريت، انتخاب مسير نا مناسب و عبور آمبولانس از ميان جمعيت انبوه و پيدايش ازدحام و احساس خفقان وتلاش براى گريختن و در نتيجه زير دست پا رفتن صدها نفر بود، موجب نارضايتى، تأسف و اندوه مضاعف شد. انتظار مي رفت كه به موازات تهييج كم سابقه مردم به حضور در مراسم، تمهيدات لازم براى حفظ جان و سلامت آنان نیز مورد توجه وعمل قرار می‌گرفت و از اندوه يا داغدار شدن صد ها خانواده و از نارضايتى بيشتر كثيرى از مردم كشور جلوگيرى می‌شد.

نهضت آزادى ايران از خداوند رحمان و رحيم براى همه درگذشتگان حوادث اخير رحمت و آمرزش و براى مجروحان و مصدومان بهبودى و سلامت و براى خانواده هاى عزادار و آسيب دیده شکیبایی و سلامت مسئلت دارد.

نهضت آزادى ايران
19 دی 1398

Tuesday, January 7, 2020

اطلاعیه انتخاب دبیرکل و سایر ارکان نهضت


بسمه‌تعالی
اطلاعیه  انتخاب دبیرکل و سایر ارکان نهضت

پیرو اطلاعیه پیشین روابط عمومی نهضت آزادی راجع به برگزاری کنگره چهاردهم نهضت آزادی ایران با عنوان زنده‌یاد "دکتر ابراهیم یزدی" در تاریخ ۲۹ آذر ۱۳۹۸ و انتخاب اعضای شورای مرکزی و هیات داوری، به اطلاع می‌رساند که نخستین جلسه شورای مرکزی منتخب کنگره یادشده در تاریخ ۵ دی ۱۳۹۸ تشکیل شد و با اکثریت قاطع آراء، جناب آقای مهندس محمد توسلی مجددا به عنوان دبیرکل نهضت آزادی ایران انتخاب شدند و متعاقبا، انتخاب اعضا و رییس دفتر سیاسی و همچنین، رییس هیات اجرایی انجام شد.
امید است با برگزاری کنگره و تجدید انتخاب ارکان، نهضت آزادی در این دوره نیز بر عهد و پیمان بنیان‌گذاران شریف آن همچنان استوار و پایدار بماند و در راه حقیقت و منافع ملی و با استعانت از خداوند رحمان و با مشارکت و خرد جمعی به وظایف دینی و ملی خود عمل کند.
روابط عمومی
نهضت آزادی ایران
17 دی 1398

Friday, January 3, 2020

محکومیت خشونت و تروریسم


بسمه تعالى
محکومیت خشونت و تروریسم
                   إنا لله و إنا اليه راجعون                  
                    
نهضت آزادى ايران حمله تروريستى امروزدولت آمريكا در فرودگاه بغداد را که منتهى به شهادت سردار قاسم سليماني و تعدادى از فرماندهان نظامى گرديد واقدامات خشونت بارى كه به تشديد بحران منطقه مى انجامد را محكوم مى‌كند و ادامه این گونه اقدامات خشونت آمیز را در منطقه در راستای صلح و ثبات منطقه و منافع ملی ایران ارزیابی نمی‌کند.
نهضت آزادى ايران ضمن اظهار تسليت و تاسف ازاين رويداد خشونت بار توصيه به خويشتن‌دارى و صبورى و مآل‌انديشى و پرهيز از اقدامات و عمليات عجولانه اى كه امنيت و منافع ملى را تهديد كند نموده و استفاده از راهکارهای دیپلماتیک برای خنثی کردن برنامه های تجاوزکارانه دولت آمریکا در منطقه و در سطح جهانی را توصیه می‌کند. از خداوند پيروزى نيروهاى حق‌طلب را مسئلت مى‌كند. فاصبران العاقبة للمتقين (هود ٤٩)

نهضت آزادى ايران
13 دیماه 1398

Thursday, January 2, 2020

پیام تسلیت نهضت آزادی ایران درگذشت حاج مطفی قلی زاده



بازگشت همه بسوی اوست

درگذشت شادروان حاج مصطفی مصطفی‌قلی‌زاده از یاران دیرین نهضت آزادی ایران را به خانواده محترم، همکاران بازار فرش و یاران و دوستان دیرین تسلیت می‌گوییم و برای آن مرحوم آمرزش و رحمت واسعه الهی و برای بازماندگان شکیبایی و سلامتی مسئلت داریم.

 مرحوم قلی‌زاده همواره به ویژه در آن سال‌های سخت دهه شصت با خلوص و همدلی همکاری صمیمانه‌ای با نهضت آزادی ایران داشت و امکانات منزل خود را در اختیار برنامه های مختلف نهضت می‌گذارد و در سال های بعد نیز به رغم محدودیت های جسمی از همکاری دوستانه هرگز دریغ نمی ورزید.

مجلس یادبود آن مرحوم روز چها شنبه یازدهم دی‌ماه از ساعت 15 الی 16:30 در مسجد الغدیر واقع در بولوار میرداماد برگزار می شود.
نهضت آزادی ایران
9 دی‌ماه 1398